sobota 22. listopadu 2008

Sněhová polemika nad možnostmi skříně

Je na čase to tu zase trošku nakopnout! Vše se zase mění. Lidé se mění, a to dost. A nebo jsou stále stejní, ale náš pohled na ně se liší. Ale o tom to dnes neni. Jen se vrátím k těm změnám. Dnes začalo konečně opravdu pořádně sněžit! Je to krása. Ale o tom to dnes také není. Zajel jsem si na místní letiště a povím vám, je to nářez. Sranda to je, ale jen na letišti. Nikde jinde bych to nezkoušel. Ale... o tom to dnes také opravdu není.

Je na čase to tu nakopnout. Tohle je můj výtvor pár let starý, kvalitní rozbor skříně. Snad se vám bude líbit.


Skříň
Autor: Hervíř Petr


      Pro většinu z nás je skříň věc, kterou denně využíváme. Ukládáme si zde knížky, oblečení, knížky a jiné věci včetně oblečení. Ale jsou mezi námi i tací, kteří ještě nikdy v životě neviděli a nevyužívali rozmanité možnosti skříně. A právě pro ně je tu odborný popis skříně.
      Skříň může být tvořena z různých materiálů, ale nejčastěji je to dřevo. Musí být velmi pevné, aby při první větší zátěži, která je vyvolána zemskou přitažlivostí a nějakým předmětem, nejčastěji to je kniha, oblečení a nebo kniha, neprasklo. Skříň je sestavena z několika desek většinou obdélníkového tvaru, které mohou být vysoké i dva metry (občas dokonce i tři metry). Vždy platí pravidlo „vyšší zdi“, kdy zeď a následný strop by měly být vyšší než výška skříně. Obyčejná skříň má obvykle tvar kvádru, ale existují i skříně tvaru krychle. Velice důležitou, ale zanedbávanou, částí skříně je stabilita. Desky musí být velmi pevně přibity, aby nedošlo k rozpadu skříně a k následnému vysypání knih, oblečení a všeho ostatního.
      První věc, které si na skříni všimnete, jsou chlopně (v různých publikacích pod výrazem: dveře), které jsou ke skříni připoutány pomocí kloubů (tzv. panty). Počet dveří může být od jedné do X (přičemž „X“ je konečný počet dveří). Dveře se otevírají většinou ven, dovnitř se otevírají málokdy, buď byla skříň za tímto účelem vyrobena, nebo se panty omylem našroubovaly obráceně. Dveře slouží k uzavření skříně a také proto, aby ze skříně nevypadalo to, co jsme tam dali. Dveře jsou odvykle ze dřeva, ale bývají i ze skla. Uvnitř skříně jsou ještě police, které jsou také ze dřeva popřípadě z jiného materiálu a bývají přibity ke stěnám skříně. Poslední věc, která skříň dělá skříní jsou zásuvky, lidově řečeno šuplíky. Ty překvapivě slouží k úschově nejrůznějších věcí (knihy, oblečení, knihy a podobně). A nebo jako postýlka pro miminka.
      Skříň je zázrak techniky a obrazem veškeré dovednosti člověka. Vždyť co jiného nám poskytuje tolik možností, jako právě skříň! Až fascinující je představa, kolik hlav se muselo dát dohromady aby vzniklo něco takového. A proto vzdejme holt skříním, skříním minulým, dnešním i budoucím, neboť jen ony budou navždy s námi.

Líbilo se? Dej Like, Plus, nebo nejlépe - Sdílej to dál!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Poslední věc, která skříň dělá skříní jsou zásuvky, lidově řečeno šuplíky


....hmmmmm, to je myšlenka.


Pobavila jsem se u toho.

Tatsume řekl(a)...

No já už si říkala, že je divný, že se tu ještě tohle neobjevilo...

Jinak k Ctrl+D - fakt usnadňuje život :))

Okomentovat


Trochu slušnosti a podepisuj se pod svůj názor..

Anonymní?
-podepiš se alespoň do komentáře
Název/adresa URL?
-Do pole "název" vlož své jméno a do pole "adresa URL" svůj web (pokud máš)

..